Slaapmatten

29 artikel(en)

Slaapmatten

In plaats van een luchtbed kunt u ook voor een slaapmat kiezen. Slaapmatten zijn dunner en steviger dan een luchtbed. Doordat slaapmatten van dikker materiaal worden gemaakt dan luchtbedden zijn ze een stuk steviger en gaan ze minder snel stuk op een moeilijke ondergrond. Ook zijn ze vaak wat kleiner en een stuk lichter dan een luchtbed. Dit maakt slaapmatten veel gemakkelijker in het gebruik. Ze zijn makkelijker op te bergen en mee te nemen. Dit is natuurlijk zeer handig voor bijvoorbeeld backpackers of kampeerders. De slaapmat wordt op de rugtas gebonden, en de vakantieganger is weer klaar om verder te trekken.

In tegenstelling tot veel luchtbedden hoeft in een slaapmat niet zo veel lucht geblazen te worden. Dit komt doordat ze van steviger materiaal zijn en dus van zichzelf al een redelijk slaapoppervlak vormen. Het oppompen van een slaapmat kan echter alsnog een vervelend klusje zijn. Daarom bestaan er ook self-inflating slaapmatten. Deze pompen zichzelf vol met lucht zodra het ventiel open wordt gedraaid.

Drie voordelen van een slaapmat

Hieronder staan een aantal voordelen van een  slaapmat opgesomd.

- Het formaat: door slim te vouwen of op te rollen kan een slaapmat heel klein worden opgeborgen en zonder problemen meegenomen worden. Een slaapmat is een stuk kleiner dan een luchtbed en daardoor ook kleiner op te bergen. Dit maakt een slaapmat ideaal voor kampeerders en backpackers. Er zijn ook grotere, bredere en meer comfortabele slaapmatten. Deze nemen natuurlijk iets meer ruimte in, maar zijn alsnog makkelijker mee te nemen dan een luchtbed.
- Het gewicht: slaapmatten zijn lichter dan een luchtbed. Hierdoor zijn ze een stuk makkelijker te tillen en geen moeite om mee te nemen. Slaapmatten worden zo licht mogelijk ontworpen en geproduceerd om zo handzaam mogelijk te zijn.
- De stevige ondergrond: een luchtbed bestaat meestal uit een vrij dunne laag plastic die wordt gevuld met lucht. Hierdoor wordt een luchtbed groot en redelijk wiebelig. Het dunne plastic biedt comfort, maar is niet erg stevig. Het plastic zou makkelijk stukgaan op een ongelijke ondergrond. Ook biedt het weinig isolatie als de ondergrond koud is. Een slaapmat is van dikker materiaal en is ook goed geïsoleerd. Daardoor gaan ze minder snel stuk en zal een koude ondergrond uw nachtrust niet beïnvloeden.